Na pridlog SAD i Albanije

Rusija je sinoć uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savjet bezbjednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini, prenose srpski Večernje Novosti.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani. Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija.

U tekstu je navedeno da "SB UN podržava poziv generalnog sekretara UN Ruskoj Federaciji da zaustavi ofanzivu na Ukrajinu", prenosi RIA Novosti. Dodaje se da SB "izražava duboko žaljenje u vezi sa agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu". Rusija se u dokumentu poziva da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i uzdrži se od dalje "nezakonite pretnje upotrebom sile ili upotrebe sile protiv bilo koje države UN". Zahtjeva se da Rusija odmah, potpuno i bez preduslova povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

"Savjet bezbednosti UN izražava žaljenje zbog odluke Ruske Federacije u vezi sa statusom pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine", navodi se u nacrtu i od Rusije traži da odmah poništi odluke u vezi sa priznavanjem DNR i LNR.

Prema nacrtu, Savjet bezbjednosti UN apeluje na strane da se pridržavaju sporazuma iz Minska i da konstruktivno rade u relevantnim međunarodnim mehanizmima, uključujući Normandijski format i trilateralnu kontakt grupu.

Rusija je jedna od članica Savjeta bezbjednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Кinom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Stavljanjem veta ponovila se situacija iz 2014. nakon što se Krim pripojio Rusiji, a kada je Moskva blokirala rezoluciju koju su predložile SAD i koja se protivila referendumu o statusu Krima sa pozivom zemljama da ga ne priznaju.

Tada je rezoluiju podržalo 13 članica, a Kina je bila uzdržana.

Generalna skupština UN je tada usvojila rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim, a koju je podržalo 100 članica, 11 je bilo protiv i 58 uzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije glasalo.

Izvor: Večernje novosti