Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila zatražila je jedinstvo parlamentarnih stranaka za dijalog sa Srbijom.

Ona je rekla da su se posle ruske agresije na Ukrajinu geostrateške okolnosti promjenile i da Skupština mora da donese odluku da neki dogovori koji su sklopljeni ne mogu da funkcionišu.

„Danas je vrijeme za ujedinjenje, danas se, nažalost, dešava veliko zlo u Ukrajini, ali za nas je to i velika lekcija o pristupu koji smo imali i moramo da se organizujemo prema Srbiji. Ne možemo više da budemo fragmentisani prema njima. Moramo biti zajedno, ova Skupština mora da se izjasni kako tačke koje su postavljene, odluke i potpisivanje sporazuma koji su u nekim okolnostima ne mogu da funkcionišu jer postoji realnost koja je Srbiju razotkrila od svih težnji koje je imala dosad. Oni nemaju rusku vojnu snagu, ali je bilo malo politike EU, a mnogo Rusije. Sasvim je druga geostrateška okolnost da bi situacija danas bila drugačija. Dakle, ne vidim ovu raspravu kao razdor, već kao raspravu da se ujedinimo. Podržavamo vladu i glavnog pregovarača“, rekla je ona u skupštinskoj raspravi o dijalogu.

Kusari Lila je kritikovala pokretača rasprave o dijalogu sa Srbijom.

„Kakav je to loš posao koji je ova vlast donela Kosovu. Pozvali ste dijalog da se raspravlja iz dana u dan, iz trenutka u trenutak. Kako možemo da unapredimo dijalog i odnose sa Srbijom. Gdje je nevolja danas, šta je vaš zahtjev da danas amnestiramo i dajemo dodatne argumente Srbiji u odnosu na Kosovo na njenom putu ka EU. Moramo zajednički izračunati da smo imali dug proces od jedne decenije sa malo uspjeha i mnogo neuspjeha“, dodala je ona.