Potrebna saglasnost EU

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Lulzim Peci reagovao je na stav Vlade Kosova da će, na izborima 3. aprila, Srbi sa Kosova moći ga glasaju preko pošte ili Kancelarije za vezu, prenosi Koha.

On naglašava da bi takve prijedloge trebalo usaglasiti sa međunarodnim organizacijama i da postoje tri razloga zbog kojih izbori ne bi trebalo da se oragnizuju na ovaj način.

Navodi da Sporazum o aranžmanima za vezu iz maja 2013. godine ne obavezuje srpsku Kancelariju za vezu u Prištini, niti Kancelariju kosovskog oficira za vezu u Beogradu da organizuju izbore.

"Da bi se dobio ovaj mandat, ovaj sporazum mora biti izmjenjen uz saglasnost obe strane", kaže Peci.

On navodi i da se kancelarije oba oficira za vezu, i u Beogradu i u Prištini, nalaze se u prostorijama misija Evropske unije i nemaju minimalne uslove za organizaciju izbora u kojima bi trebalo da učestvuju desetine hiljada ljudi.

Čak i kada bi se stekli uslovi za takvu organizaciju, kako navodi, bila bi potrebna prethodna saglasnost Evropske unije.

"Ovo pitanje je dodatno komplikovano, jer bi imalo ulogu u organizovanju izbora trećih zemalja u okviru objekata njihovih diplomatskih misija, što je nepoznata praksa u međunarodnim odnosima", smatra Peci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore