Višemjesečna istraga

Šesnaest osoba uhapšeno je danas u Peći zbog umješanosti u zelenašenje. Imovina koju im je Tužilaštvo zamrznulo vrijedna više od pet miliona eura.

Hapšenje se dogodilo u jutarnjim, a u poslijepodnevnim satima glavni tužilac ovog slučaja, Sahide Gashi, održala je konferenciju za medije.

Kako prenose mediji koji su prisustvovali konferenciji, Gashi je iznela detalje hapšenja ovih osoba, kao i to da istraga o njihovoj umješanosti u zelenašenju traje mjesecima.

„Nakon dobijenih informacija početkom novembra 2021. godine, da je preko 20 lica umješano u ove kriminalne radnje, glavni tužilac je formirao tim i mi smo započeli formalne ili neformalne istrage u vezi sa Direkcijom za organizovani kriminal u Prištini i Sektorom za Finansijsku istragu takođe u Prištini“, izjavila je ona.

Prema njenim riječima, prije svega nekoliko dana uhapšen je prvi osumnjičeni za isto krivično djelo, kome je sud odredio mjeru pritvora prije pet dana.

Njemu, kao i ostalim optuženima je izdata i privremena naredba za zamrzavanje imovine i zabrana prilaska.

„Za prvotuženog A. R. naložili smo privremeno zamrzavanje imovine i istom je izdata zabrana prilaska. Što se tiče ostalih okrivljenih, danas smo izdali naredbu za privremeno zamrzavanje imovine i dostavili smo nalog nadležnom sudu za izdavanje zabrane prilaska“, rekla je ona.

Gashi je danas takođe pozvala sve osobe koje su bile žrtve osumnjičenih da se pojave radi izvođenja dokaza.