Mišljenje analitičara

Povodom odluke Moskve da prizna samostalnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk, analitičari u Prištini ocjenjuju da se ne može povući paralela sa Kosovom, ali da je nesporno da će trenutna situacija otežati Kosovu da stigne do cilja i do novih priznanja.

Mazllum Baraliu za Kosovo onlajn ističe da je trenutna situacija rizična, jer je Rusija bez obzira na upozorenja Zapada odlučila da prisvoji dio Ukrajine.

"Trenutna situacija u Ukrajini je vrlo rizična i opasna. Tendencije ruske vlade da, bez obzira na ukazivanje iz cijelog svijeta da treba da se uzdrži od podizanja tenzija i namjere, juče se pokazala kao istinita. Putin je ispočetka namjeravao da napadne Ukrajinu. Smatram da je ova situacija neprihvatljiva za ceo svijet", kazao je Baraliu.

On ističe da se trenutna situacija ne može uporediti sa Kosovom.

"Smatram da se ne može uspostaviti paralela Donjecka sa Kosovom, jer se ne zna kakva će biti reakcija Zapada i NATO, a sa druge strane ne znaju se prave namjere Putina, koji je pristao da razgovara sa Bidenom. Znamo da su trupe Rusije ušle u oblast Donjecka, ali se nadam da će preovladati razuman odnos Zapada i Rusije da se uzdrže od produbljivanja krize koja je u toku", kazao je Baraliu.

Kako dalje navodi, Kosovo nema veze sa oblastima u Ukrajini, jer Kosovo ima istoriju dugu hiljadu godina, dok su oblasti u Ukrajini stvorene vještačkim putem.

"Nikako nema veze sa Kosovom, Putin je uništio Ukrajinu i njen narod, djelovanjem dva puta na nju i to ukazuje na agresivnu politiku. I sam Putin je istakao da je raspad Sovjetskog Saveza bila greška, i sada pokušava da vrati prošlost, ali Kosovo nema veze sa Ukrajinom. Paralela koje se uspostavlja je vještačka radi političkih ciljeva. U realnom i istorijskom smislu Kosovo je priznao ceo svijet i istorija Kosova je stara na hiljade godina, dok su pokrajine u Ukrajini stvorene vještačkim putem tokom Drugog svetskog rata", kazao je Baraliu.

I analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da situacija u Ukrajini predstavlja opasnost po svjetski mir, kao i da prozrukuje nestabilnost u regionu.

"Situacija u Ukrajini je veoma opasna po svjetski mir, radi se o ratu između svjetske sile i sile koja ima 50 miliona ljudi, što nije malo", kazao je Spahiu za Kosovo onlajn.

Kako je istakao, sutuacija u kojoj se Kosovo nalazilo kada je proglasilo nezavisnost i situacija u kojoj se sada nalaze Donjeck i Lugansk se razlikuje po svim pitanjima.

"Nema paralele sa Kosovom u suštinskom smislu, jer je na Kosovu bio pokušaj genocida. Ovdje se radi o političkoj volji dela Ukrajine, koji želi da se pripoji Rusiji, ali svakako dovodi u iskušenje i situaciju na Kosovu, koja i dalje nije riješena zbog stava Srbije", kazao je Spahiu.

Spahiu smatra da će se trenutna situacija u Ukrajini odraziti i na Kosovo, jer će države koje nisu priznale Kosovo biti još umjerenije u daljim postupcima, što je svakako otežavajuća situacija.

Izvor: Kosovo Online