Samo su vodili bilješke

Bivši ministar spoljnih poslova Anton Berisha ocjenio je da ni na jednom od sastanka koji su na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji imali premijer Albin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz, ništa konkretno nije postignuto, prenosi Reporteri.

"Kada pogledate sadržaj, predsjednica i premijer, ministarka spoljnih poslova su samo vodili bilješke. Od ovih sastanaka nije bilo ništa konkretno", rekao je Berisha za Infomagazin.

"Minhenska bezbjednosna konferencija je godišnja konferencija i najveća je u oblasti bezbjednosti. Sama činjenica da je godišnja, njen datum se zna unaprijed, kao i ko učestvuje. Zbog pandemije i krize sa Ukrajinom, ova konferencija je imala neke specifičnosti koje su je razlikovale od drugih godina, ali je, kako se zna, prisustvovalo samo 30 šefova država i blizu 80 ministara, s obzirom na to da se radi o bezbjednosti. Na njoj učestvuju ministri odbrane i spoljne politike", rekao je Berisha.

Berisha je istakao da su predsjednica i premijer bili na nivou drugog ili trećeg reda predstavnika različitih zemalja.

"Delegacija Kosova je morala da predsjedništvu i premijeru predstavi svoj plan šta žele od ove konferencije, a zatim da angažuje Ministarstvo spoljnih poslova i ambasade, konzulate koje imamo u Njemačkoj i da vide da li se to može realizovati. Ako diplomatska služba dođe do zaključka da do tih brojnih sastanaka ne može da dođe, bar jedan od njih, premijer ili predsjednica je trebalo da se povuku, da bi smanjili nivo prezentacije. Kako se vidi i predsjednica i premijer su bili na nivou drugog ili trećeg reda predstavnika različitih država. Sadržajno, nisu imali nikakve sastanke sa partnerskim zemljama", naglasio je Berisha.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri