Nedovoljna proizvodnja

Poskupljenje hrane na Kosovu posljedica je nedostatka rezervi i nedovoljne proizvodnje tako da mnogi prehrambeni proizvodi moraju da se uvoze, izjavio je predsjednik organizacije "Potrošač" Selatin Kaçaniku, prenosi Reporteri.

Na Kosovu su, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, poskupjeli hljeb, meso, jestivo ulje i struja, a Kaçaniku naglašava da domaća poljoprivredna proizvodnja ne može da podmiri potrebe. Iz tog razloga Kosovo zavisi od uvoza.

"Sami proizvodimo krompir, ali nam taj krompir nije dovoljan zimi. Nije mi logično, ako znamo da je krompir oduvijek bio na nivou cijena osnovnih prehrambenih artikala, da ga danas uvozimo i da u maloprodaji košta i po 1,2 eura, što je skoro kao četiri vekne hljeba", rekao je Kaçaniku.

Kaçaniku je naveo da prodice na Kosovu ne mogu da se nose sa poskupljenjima.

"Među siromašnim porodicama, 30 odsto ekstremno siromašnih su već bankrotirali. Dakle, sada ne treba kriviti svjetski uticaj ili svetsko tržište, već treba kriviti unutrašnje tržište", rekao je Kaçaniku.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, stopa inflacije izmerena u januaru iznosila je 7,1 odsto.

Izvještaj "Harmonizovani indeks potrošačkih cijena, januar 2022", pokazuje da je od prehrambenih proizvoda najviše poskupeo hljeb.

Poskupjeli su jaja, banane, jabuke, kruške, krompir, paradajz, pasulj i paprika.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri