Razmatranje sporazuma

Zamjenik generalnog direktora Kosovske popravne službe Ali Gashi izjavio je da će radna grupa iz Danske uskoro posjetiti Kosovo kako bi sa kosovskom radnom grupom detaljno razmotrila sporazum o prihvatu 300 zatvorenika, prenosi Reporteri.

"Vlada Kosova je u kontaktu sa Kraljevinom Danskom, gdje se vode pregovori između dvije radne grupe. Još smo u pregovorima, a kada dogovor bude postignut i ratifikovan u Skupštini mi ćemo ga sprovesti. Očekuje se posjeta Kraljevine Danske gde će radne grupe detaljno razjasniti ovaj sporazum", rekao je Gashi.

Zatvorenici sa mentalnim poremećajima za koje je uvijek potrebno dodatno osoblje ostaju poseban izazov za Kosovsku popravnu službu jer samo u Kazneno-popravnom centru za žene, 9 osuđenica ima psihičke smetnje.

"Nemamo tačan broj osoba sa mentalnim smetnjama, ali jedan broj njih postoji. Imamo poteškoća jer ako govorimo samo o ženskom popravnom centru, onda iz izvještaja koji dolaze iz ovog centra imamo 9 žena koje su identifikovane sa mentalnim poremećajem i njima je potrebna posebna njega, a samim tim i dodatno osoblje", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri