Ekstremni amaterizam

Profesor evropskih integracija Dritero Arifi i stručnjak za međunarodne odnose Mirlind Behluli smatraju da je Kosovo posljednjih godina zabilježilo pad diplomatskih rezultata, što se vidi po multilateralnim sastancima i sastancima na marginama samita ili onih u onlajn formatu. Oni smatraju da bi trebalo da se ojača digitalna diplomatija nakon uzastopnih grešaka šefa diplomatije na društvenim mrežama, prenosi Ekonomia Online.

Arifi smatra da spoljna politika Kosova ima velike probleme i da bi odluke trebalo da se saopštavaju zvaničnim kanalima, a ne preko društvenih mreža.

"Ako posmatramo spoljnu politiku sa teorijske tačke gledišta dokumenata i strategija, možemo reći da smo dobri. Ali u praktičnom smislu možemo reći da imamo suštinskih problema i da postoji ekstremni amaterizam. Često se viđamo sa državnim službenicima, vlada ponekad komunicira sa nekim saopštenjima preko Twittera, Facebooka što nije normalno za ozbiljnu državu. To treba da se saopštava zvaničnim kanalima, a što manje preko društvenih mreža", kaže on.

Arifi dodaje da je pad ekonomskog indeksa pokazatelj i u spoljnoj politici, da smo najizolovanija zemlja i da odgovornost snosi aktuelna vlast.

"Sada imamo pad indeksa slobodne ekonomije i to je pokazatelj u spoljnoj politici, kako nas drugi vide šta se dešava na Kosovu unutar Kosova. Kako vidite spoljnu politiku, da li mi ciljamo na integraciju u evroatlantsku porodicu, ali kako se to radi, tako treba da se postavi ovaj narativ, ali bez osvete, bez govora mržnje koji gledam svaki dan da ponekad izgleda da vlada ne može da napusti svoju prošlost", rekao je Arifi.

On dodaje da Kosovo nije u stanju da se dogovori samo sa sobom što utiče na partnere.

"Mi smo mala država, nemamo ni političku ni vojnu moć, a kamoli ekonomsku. Dakle, ovo se radi u punoj harmoniji i u punom dogovoru sa našim partnerima, ali nažalost ova vlada nema tu hemiju. Nismo u stanju da ubjedimo našeg najvažnijeg partnera, SAD da smo na dobrom putu", rekao je Arifi.

Stručnjak za međunarodne odnose Mirlind Behluli kaže da spoljna politika Kosova nije bila jasna, rekavši da je bilo više diplomatije pisma i u onlajn formatu.

"Generalno je bilo onlajn diplomatije, diplomatije pisma i diplomatije na vrhu na marginama samita. Mislim da smo uprkos tome imali dobru inicijativu Ministarstva spoljnih poslova, a to je zapošljavanje novih ambasadora i novih konzula. Dakle, osim otpuštanja, vjerujem da je bilo pokušaja da se regrutuju stručnjaci za kafijerne ambasadore, da se šalju karijerni ambasadori u diplomatiju, u naše ambasade gdje postoje", rekao je on.

Behluli je zahtjevao da se novi ambasadori imenuju na način da, kako kaže, Kosovo ima dostojanstveno predstavljanje i dodao da Kosovo zaostaje u digitalnoj diplomatiji nakon uzastopnih grešaka MSP-a na Twitteru.

"Prva i najvažnija stvar je da završimo proces regrutovanja novih ambasadora jer moram da završim što je pre moguće kako bismo imali dostojanstveno predstavništvo u zemljama u kojima postoje naše ambasade i konzulati. Drugi da ima posebnu pažnju u pogledu javne diplomatije. Dakle, mi smo hromi, vidjeli smo u posljednjih godinu dana da šepamo u digitalnoj diplomatiji, mnogo puta smo imali problema sa pogrešnim zastavama, sa pogrešnim komentarima na Twitteru i tako dalje. Zato moramo da stvorimo mehanizme koji će obezbjediti dostojanstveno predstavljanje Kosova u javnoj i digitalnoj diplomatiji", rekao je Behluli.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online