Protesti građana opravdani

Bivši premijer Avdullah Hoti kaže da je Kurtijeva vlada svojim djelovanjem samo pogoršala situaciju sa nestašicom struje i podržao je najavljene proteste nezadovoljnih građana, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je rekao da je vlada pogoršala energetsku situaciju u zemlji.

"Pitanje poskupljenja struje je zaista zabrinjavajuće. Energetsku krizu nije izazvala ova vlast, ali je nečinjenjem u velikoj mjeri pogoršala situaciju. Zabrinjava i činjenica da je, uprkos činjenici da je RUA sama po sebi institucija, premijer bio glavni akter u podršci i promovisanju povećanja cijene električne energije. Prošlo je više od nedjelju dana otkako je kancelarija regulatora objavila odluku jer je povećanje potrošnje od 80 odsto dovelo do 566 miliona eura troškova potrošnje energetskog sektora. Nije jasno šta je sve uključeno u sve te troškove kada se zna da postoji veoma izdašna subvencija vlade", rekao je Hoti.

Hotiju se protesti protiv povećanja cijena energenata čine fer, i kaže da će o učestvovanju u protestima odlučiti rukovodstvo stranke.

"Nema plemenitijeg, građanskog razloga da se ustavnim sredstvima suprotstavi takvoj odluci, uključujući i proteste protiv odluke koja je potpuno neosnovana. A tome smo se usprotivili i na sjednici. Odluka pripada rukovodstvu LDK, ali je plemenit razlog suprotstaviti se takvoj odluci demokratskim sredstvima“, kaže Hoti.

Prema njegovim riječima ova će godina biti prilično teška jer ova vlada uopšte nema viziju kako da se suoči sa svim  izazovima.

"Veliku neizvesnost stvorio je mogući rat u Ukrajini koji ima veliki uticaj na finansijska tržišta i tržišta kapitala. Poskupljenje energenata neće biti samo opterećenje za vrijednost računa već će se pojaviti i u troškovima proizvodnje i možemo očekivati da će se poskupljenje osnovnih proizvoda nastaviti još neko vrijeme”, kaže Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online