Egistencijalni problem

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da je najveći promašaj vlade Albina Kurtija dijalog sa Srbijom, koji predstavlja egzistencijalni problem jer bez dogovora sa Srbijom Kosovo neće imati normalan razvoj, prenosi Indeks onlajn.

"Što se ovaj problem dalje bude gurao, Kosovo će biti još oštrije na čistoj međunarodnoj bezbjednosnoj agendi, bez ozbiljnog društveno-ekonomskog razvoja i sa izraženim nedostatkom vladavine prava", rekao je Hasani.

On kaže da je formiranje Zajednice srpskih opština ustavna i međunarodna obaveza koja se teško može poništiti i da “fizionomija” ZSO zavisi od toga koliko Vlada Kosova kasni u dijalogu.

"Što se ovo dalje bude guralo, to će biti veća cena za Kosovo", smatra Hasani.

Upitan o navodima o međusobnom priznanju i ulasku Kosova i Srbije u EU, Hasani kaže da to sada nije na vidiku.

"Da bi se došlo do toga, do de jure međusobnog priznanja dvije zemlje, onda mora da postoji simetričan pritisak na obe strane, nuđenjem podsticaja istog karaktera za obe strane, Kosovo i Srbiju. Čini se da to do sada nije na vidiku: ono što vidimo jeste pritisak na Kosovo za ustupke koji su dublji od onih koje traže Srbi. Na kraju krajeva, priznanje Kosova donosi Srbiji punu integraciju u Evropu, što nije slučaj sa Kosovom, čak i ako ono ispuni sve što Srbija želi", rekao je Hasani.

"Ukratko: čak i u slučaju potpunog de jure priznanja Kosova, za koje se ne vidi da su naši prijatelji spremni da izvrše ozbiljan pritisak na Srbiju, nema garancije da će Kosovo ući u EU istovremeno sa Srbijom. Trend je sasvim suprotan", naveo je Hasani.
Izvor: Indeksonline/Kosovoonline