Minhen

Premijer Albin Kurti je u Minhenu na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da Vlada Kosova podržava i da je posvećena pregovaračkom procesu u Briselu, ali i istakao da teritorijalni integritet i suverenitet Kosova treba da ostanu netaknuti, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je rekao da je Vlada Kosova za principijelan i uravnotežen dijalog od kojeg građani Kosova i Srbije treba da imaju koristi kroz stabilan i funkcionalan sporazum u čijem centru je uzajamno priznavanje.

Kurti i Lajčak su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o narednim koracima u tom procesu.

U saopštenju se navodi da je Kurti istakao odlučnost da teritorijalni integritet, suverenitet, ustavnost i zakonitost ostanu netaknuti. Kurti je izrazio zahvalnost na posvećenosti podršci procesu dijaloga koji vodi EU, podršci Kosovu, kao i trajnom miru, dugoročnoj stabilnosti i regionalnoj bezbjednosti.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnoj saradnji, pri čemu je Kurti istakao snažnu podršku Berlinskom procesu i zajedničkom regionalnom tržištu.

Kurti je na Twitteru istakao da je sa Lajčakom diskutovao o "različitim stvarima koje se tiči dijaloga.

"Pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa koji je usresređen na uzajamno priznanje jeste demokratsko, mirno i evropsko rješenje".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri