Nema konkretnih radnji

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj izjavio je da se tužba za genocid protiv Srbije koristi za političku promociju na Kosovu, jer nema konkretnih radnji, prenosi Reporteri.

On je rekao da sve dokaze treba prikupiti, a zatim konsultovati stručnjake da li su dokazi odgovarajući za tužbu.

Blakaj je, međutim, rekao da treba uzeti u obzir iskustva BiH i Hrvatske, koja su propala nakon što je Srbiju optužili za genocid.

Prema njegovim riječima, prošlost mora biti dokumentovana, svi zločini koji su počinjeni tokom rata na Kosovu moraju biti dokumentovani i to je primarno.

"Onda će iz analize ovih dokaza koji bi bili prikupljeni proizaći da li ima dovoljno materijala za genocid ili ne. Ali pogrešan je pristup ako deklarativno svaki visoki predstavnik, nosilac institucija, još iz perioda bivšeg predsjednika Thaçija, ali i ove vlade, stalno pominje podnošenje tužbe. Prošle su godine, a akcije nema. Ovo je bolno. Mislim da to ima veze i sa političkom promocijom i koristi se kao neka vrsta političkog instrumenta", rekao je Blakaj.

On je naveo da ne treba prejudicirati kakvi će biti nalazi i da je važno da se dokumentuju.

"Kada se svi dokazi dokumentuju i prikupe, kada imate sve na stolu, okupite stručnjake i procjenite da li imate dovoljno dokaza. Nepotrebno je reći da se mora preduzeti akcija, procesuirati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Ako se insistira da se to pominje i da je svrha da se dođe do ove tužbe, savjetujem institucijama da budu oprezne jer postoje iskustva iz BiH i Hrvatske koji su tužili Srbiju i obe su propale. Dakle, treba analizirati iskustva drugih", rekao je Blakaj za KTV.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri