Bivši lider LDK

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da niko ne može da poništiti zasluge Hashima Thaçija i drugih nekadašnjih predstavnika vlasti Kosova u vrijeme proglašenja nezavisnosti Kosova, prenosi Reporteri.

Na sjednici skupštine povodom 14 godina od usvajanja Deklaracije o nezavisnosti predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti nisu uopšte pomenuli bivšeg premijera Hashima Thaçija ili bivšeg predsjednika Fatmira Sejdiua, a Mustafa kaže da institucije i protokol nisu bili na nivou i da u takvim danima treba priznati doprinos svih, uključujući i Thaçija koji je pročitao deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Smatra da za takve slučajeve treba da postoje strogi protokoli o tome šta treba reći i kako ceremonija treba da se odvija.

"Mislim da u takvim slučajevima treba da budemo oprezni, da cijenimo rad svakog od njih. Druga pitanja su situacije sa kojima se sada suočava bivši predsjednik, zapravo dva predsjednika, Jakup Krasniqi i Kadri Veseli. Ovo je druga situacija. Ono što je danas ne može izbrisati ono što je bilo juče, niti njihov doprinos ratu. Sud će raditi svoj posao, ali moramo da cijenimo djela i doprinos svakog od njih", rekao je Mustafa na pitanje da li predsjednica Osmani i premijer Kurti namjerno nisu spomenuli Thaçija u svojim govorima.

Naglasio je da treba cijeniti doprinos Thaçija, nekadašnjeg predsjednika Fatmira Sejdiua i svih onih koji su radili za nezavisnost.

"Niko ne može poništiti činjenicu da je u aktu proglašenja nezavisnosti bio i Thaçija, bio je i Krasniqi, Fatmir Sejdiu kao predsjednik, stoga mislim da su njihove zasluge tu“, rekao je Isa Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri