Izvršni direktor FHP-a

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj rekao je da ima informaciju da će predsjednica Kosova Vjosa Osmani nastaviti, uz određene izmjene, inicijativu bivšeg predsjednika Hashima Thaçija za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje, prenosi Reporteri.

Hashim Thaçi je 2017. godine, kada je bio predsjednik, inicirao formiranje te komisije, ističući da se Kosovo mora suočiti sa istinom o tome šta se desilo tokom rata 1998-1999. kako narod Kosova ne bi ostao talac prošlost. Međutim, od podnošenja ostavke Thaçija zbog optužnice u Hagu, nema informacija da li će se ta inicijativa nastaviti.

"Formirana je pripremna grupa koja je izradila plan rada. Nema javnih informacija o tome da li će se ova inicijativa nastaviti. Imam informaciju da će predsjednica Vjosa Osmani nastaviti i modifikovati inicijativu", rekao je Blakaj u "60 minuta" na KTV.

Blakaj kaže da je u svakoj inicijativi preduzetoj tokom rata na Kosovu bilo nedostataka, dok nerad kosovskih institucija govori da su porodice nestalih više patile.

Blakaj je naveo da pitanje suočavanja s prošlošću spada u niz inicijativa koje moraju preduzeti institucije zemlje koja je izašla iz rata, a u kojem su kršena ljudska prava.

On je kritikovao pristup premijera Albina Kurtija odnosima sa Srbijom po pitanju nestalih osoba. Prema njegovim riječima, Kurtijev zahtjev za smjenu predsjednika Komisije za nestala lica Srbije iskoristila je srpska strana da stagnira dijalog.

"Kosovu je potrebna nacionalna strategija za suočavanje sa prošlošću. Neophodan je Institut za ratne zločine", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri