Upozorenje

Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) je zatražio od Regulatorne kancelarije za energiju da hitno ukine obavezu pokrivanja dugova za Sjever Kosova.

KOSTT je upozorio da bi tako nešto moglo da dovede do bankrota ove institucije u prvom kvartalu 2022. U odgovoru za Kallxo.com, KOSTT je naveo da je samo za novembar i decembar platio preko 18 miliona eura za troškove ektrične energije u četiri opštine sa srpskom većinom na Sjeveru Kosova.

Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova je saopštio da je svim relevantnim stranama uputio pisma u vezi sa finansijskom likvidnošću kompanije usljed posledice odgovornosti za struju koju su potrošili, ali nisu platili građani na Sjeveru Kosova.

Međutim, do sada ovoj instituciji niko nije odgovorio.

„Za sada nema odgovora u vezi sa pokrićem troškova u sjevernom dijelu Kosova. KOSTT ponavlja da je neotuđivo pravo svih građana Kosova da budu snabdjeveni strujom, ali i obaveza građana da plate dobijenu uslugu. Zbog toga je u kratkom roku neophodno dugoročno i stabilno rješenje situacije u sjevernom dijelu zemlje, koje rješava problem snabdjevanja i naplate“, rekli su iz KOSTT-a za Kallxo.com.

Regulatorna kancelarija za energetiku je odobrila preko 38 miliona eura maksimalno dozvoljenih prihoda za KOSTT za 2022. godinu uprkos činjenici da je ova institucija tražila prihode od preko 44 miliona eura.

„U posljednjem dijelu 2021. godine, Kosovski elektroenergetski sistem se suočio sa značajnim poteškoćama što je odraz značajnog povećanja potrošnje električne energije u zemlji, nedovoljne unutrašnje proizvodnje da pokrije potrošnju i globalne energetske krize koja je rezultirala enormnim povećanjem cijene struje na međunarodnim berzama od druge polovine 2021. godine… Prema procjenama i elaboratima KOSTT-a, troškovi neophodni za pružanje usluga i obavljanje djelatnosti u skladu sa obavezama koje proizilaze na osnovu licenci ukupno se procjenjuju na 44,53 miliona eura“, ocjenio je KOSTT.

Troškovi za Sjever tokom 2021. godine iznose 40.849.659 eura.

Od poslijeratnog perioda, stanovnici četiri opštine sa srpskom većinom na Sjeveru Kosova – Leposavića, Zubinog Potoka, Sjeverne Mitrovice i Zvečana, nisu plaćali struju koju troše.

Skupština Kosova usvojila je preporuke skupštinskog odbora za privredu da KOSTT preuzme odgovornost za pokrivanje gubitaka od utrošene, a neplaćene električne energije u sjevernom dijelu Kosova, u narednih šest mjeseci, kao prelaznu fazu do rješavanja situacije na Sjeveru.

To treba da čini korišćenjem prihoda iz sopstvenog budžeta, pa će ta sredstva biti nadoknađena dividendama ili bilo kojim drugim mogućim mehanizmom.

Zatražena je registracija i licenciranje srpske kompanije u okviru dijaloga u Briselu 2013. godine, gdje su Kosovo i Srbija potpisale Energetski sporazum. Strane su postigle sporazum u 15 tačaka 19. aprila 2013.

„Društvo Elektrosever“ je registrovano na Kosovu i Vlada Kosova je izjavila da je omogućeno da se nastavi sa licenciranjem za snabdevanje električnom energijom od RUE. Ali RUE još uvijek nije licencirala kompaniju „Društvo elektrosever”, a preduzeće „Društvo elektrosever” kraja decembra 2020. je podnelo zahtjev za licenciranje.

Iako je prošlo godinu dana od podnošenja prijave kompanije „Društvo Elektrosever” RUE-u, prijava nije razmotrena iako je odbor već funkcionalan.

Kosovo je postalo nezavisno od energetskog tržišta sa Srbijom. Nakon nezavisnosti, Republika Kosovo kontroliše sopstvene energetske granice, na kraju je napustila SMM regulatorni blok (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) i pridružila se Regulatornom bloku energetskih sistema Kosovo-Albanija.

Ovo je uslijedilo nakon glasanja o novom Sporazumu o povezivanju između Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i Evropske mreže operatora prenosnog sistema za energiju (ENTSO). Ovaj razvoj događaja je otvorio put za KOSTT da se integriše u regionalno energetsko tržište i pusti u rad interkonektivni dalekovod Kosovo-Albanija.

Izvor: Kallxo/Kossev