Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je da se posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponekad, u vezi sa Zajednicom srpskih opština, pozivaju na prošlost, ali da ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda Kosova, prenosi RTK.

"Što se Zajednice tiče, posrednici se ponekad pozivaju na prošlost, ali je ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda", rekao je Kurti.

Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je on za to da se što prije postigne dogovor, ali, kako je rekao, Srbija to ne želi.

"Zainteresovan sam da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da mijenja svoj Ustav", rekao je Kurti za RTK.

Kurti je rekao i da dijalog Kosova i Srbije ne treba da koristi Srbiji kao državi, već da treba da se bavi zahtjevima kosovskih Srba.

"Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uvjerena da smo kreativni i da smo na dobrom putu", rekao je Kurti.

Upitan o zahtjevu SAD da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani, Kurti je rekao da odluke koje je doneo režim Slobodana Miloševića ne treba prihvatiti.

"Imamo rezervu prema odlukama Miloševićevog režima, koje je iznenađujuće prihvatio Ustavni sud, koji ih je tretirao kao i druge slučajeve", rekao je Kurti i dodao da je potrebno dijalogom riješiti pitanje manastira Dečani.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući dobrom, zajedničkom radu u borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se nalazi na 17. mjestu u borbi protiv korupcije u indeksu "Transparency International".

"Na međunarodnom planu smo produbili saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, saveznicima i prijateljima, jačajući bezbjednost građana, afirmišući državni suverenitet i štiteći teritorijalni integritet naše Republike", rekao je on.

Izvor: RTK