Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocjenio je da je "žalosno" i "jadno" što su hvalisanje premijera i njegove optužbe na račun medija i opozicije pokvarile "svečani dan" u Skupštini, na sjednici povodom 14 godina od usvajanja Deklaracije o nezavisnosti, a koju su zbog Albina Kurtija napustili poslanici opozicije, prenosi Koha.

On je rekao da se nikada nije desilo da govor premijera pokvari "svečani dan" i naveo da kada Kurtija pozivaju na skupštinske debate o problemima o kojima je govorio, premijer nema vremena.

Kako je naveo, 17. februar "trebalo bi da bude datum koji bi nas ujedinio u sjećanju na našu žrtvu kao naroda, ali ovo što je danas viđeno je žalosno".

"Nikada se nije desilo da se svečani dan prekine govorom premijera Kosova. Ne libi se da optužuje medije, da optužuje poslanike opozicije. Danas naša zemlja prolazi kroz izuzetno ozbiljnu krizu. Kada ga pozovemo da bude prisutan da razgovara o ovim pitanjima, on nema vremena da bude prisutan u skupštinskim raspravama. Ne nalazi vremena da prisustvuje vanrednim sjednicama i danas, na godišnjicu proglašenja nezavisnosti, otkriva mnoge neistine. Jadno je, žalosno je kako se premijer Kosova odnosi prema državi Kosovo. Upropastiti svečani dan je neprihvatljivo, sa druge strane je neprihvatljivo da danas nisu prisutne ni porodice palih boraca ovde", rekao je Tahiri.

On je kritikovao Kurtija i predsjednicu Vjosu Osmani što na godišnjicu usvajanja Deklaracije o nezavisnosti nisu spomenuli ličnosti iz Demokratske partije Kosova, poput bivšeg predsjednika Hashima Thaçija.

"Kao opoziciona stranka nećemo dozvoliti bilo kakvo odstupanje od naše državne agende. Neprihvatljivo je da se na godišnjicu proglašenja nezavisnosti ne pominju tadašnji akteri, počev od premijera. Neprihvatljivo je da ih predsjednik ignoriše, kao da ih uopšte nema", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore