Osnovno tužilaštvo u Prištini

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv dvanaest policajaca i jednog građanina za različita krivična djela u vezi sa drogom, primanjem mita i neovlašćenim korišćenjem oružja.

Jedan od policajaca tereti se čak za osam krivična djela.

U pitanju je B. J. i njemu se stavljaju na teret: „neovlašćena kupovina, držanje, stavljanje u promet opojnih droga, psihotropnih supstanci i analoga“, zatim „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „primanje mita“, „neovlašćeno posjedovanje, držanje, stavljanje u promet opojnih droga, pshihotropnih supstanci i analoga“, kao i „neovlašćeno držanje i korišćenje oružja“, „nedozvoljeno postupanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja“, „nanošenje lakih tjelesnih povreda“ i „zloupotreba službenih informacija“, navodi se u saopštenju Osnovnog tužilaštva.

Drugi policijski službenik sa inicijalima V. Sh., takođe se tereti za više krivičnih djela – „zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja“, „primanje mita“, „neovlašćeno držanje opojnih droga, psihotropnih supstanci ili analoga“, „zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja“, „lake tjelesne povrede“, „falsifikovanje službene isprave“, „Upotreba uticaja“ i „zloupotreba službenih informacija“, naveli su iz tužilaštva.

M. G., D. M., V. F., F. K., J. D. i L. M., takođe policijski službenici, osumnjičeni su za izvršenje krivičnog djela „zlostavljanje u toku vršenja službene dužnosti ili javnog ovlašćenja“, a R.S., M.K. i V.Z., takođe policijski službenici, za „zlostavljanje u toku vršenja službene dužnosti ili javnog ovlašćenja“i „lake tjelesne povrede“.

Policijski službenik V. B., tereti se za „zlostavljanje u toku vršenja službene dužnosti ili ovlašćenja“, „lake tjelesne povrede“ i „zloupotrebu službenih podataka“, dok je građanin A. H. optužen da je izvršio krivično djelo „vršenje uticaja“.

Iz tužilaštva navode da je u krivični predmet uključen i svjedok saradnik.