Intervju za Arab News

Premijer Albin Kurti smatra da je velika greška što neke od zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom ne priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Arab News.

"Mislim da ih je Srbija dezinformisala. A neki od njih to rade zato što imaju bliske veze sa Ruskom Federacijom. Međutim, apelovao bih na sve zemlje svijeta da, zarad dugoročnog mira, održive bezbjednosti i priznavanja prava ljudi na slobodu i samoopredjeljenje, priznaju nezavisnost Kosova. Na neki način, oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova, sa namjerom ili bez nje, postaju žrtve podrške Srbiji iz vremena policije koja je izvršila genocid na Kosovu", naveo je Kurti povodom činjenice da tek nešto više od polovine članica Organizacije islamske saradnje priznaje Kosovo.

Na pitanje o tome što palestinske vlasti nisu priznale Kosovo i kakav je trenutni stav Kosova o palestinskoj stvari, Kurti je rekao da, kao što se zna koliko je palestinski narod propatio, ne treba zanemariti stradanje Albanaca na Kosovu.

On, međutim, negira da je odluka Kosova, za vrijeme dok je predsjednik SAD bi Donald Trump da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela na bilo koji način bila oblik odmazde protiv zvaničnog palestinskog stava o nepriznavanju Kosova.

"To nema nikakve veze sa našim stavom prema palestinskom narodu i njegovom cilju. Želimo da imamo dobre odnose sa Palestinom, sa palestinskim vlastima i sa Palestincima kao ljudima", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da je realno očekivati da će Kosovo prvo ući u NATO, a onda u EU, iz dva razloga.

"Prvo, u EU imamo pet članica od ukupno 27 koje ne priznaju Kosovo, dok u NATO imamo četiri države članice koje nisu priznale Kosovo od 30 članica. Dakle, jedna država manje koja ne priznaje Kosovo u NATO nego u EU", rekao je Kurti u intervjuu za Arab News.

Osim toga, kako je naveo, kriterijumi i standardi koji moraju da se ispune za ulazak u NATO nisu tako složeni kao za ulazak u EU.

Kurti čvrsto vjeruje da će NATO ostati na Kosovu, ali da su, ako dođe do pritiska, građani Kosova sposobni da se brane.

"Mislim da Kosovo ima velike ljude sa velikom voljom i hrabrošću, s jedne strane, a sa druge strane, mislim da su naše odbrambene i bezbednosne snage i NATO, posebno SAD, tu da ostanu. I sigurni smo da ćemo pobjediti u svakoj vrsti buduće krize koja bi mogla da se dogodi, a koju ne želimo da imamo", kaže premijer.

Na pitanje kako bi bliski odnosi Srbije i Rusije mogli da utiču na Kosovo u slučaju rata Rusije i Ukrajine, Kurti je rekao da bi to moglo da podstakne Srbiju da postane "agresivnija" i da Kosovo "veoma pažljivo prati situaciju" i da se "ne plaši”.

Kurti je rekao da Kosovo nije htelo da zenemari dijalog sa Srbijom, ali i ponovio da dijalog Beograda i Prištine za njega nije prioritet i da bi mogao da bude na četvrtom mjestu na listi njegovih prioriteta.

"Ovaj dijalog, kojem pristupamo na konstruktivan i kreativan način, sa različitim predlozima, jeste dijalog o statusu odnosa između Kosova i Srbije. Kosovo i Srbija se međusobno ne priznaju, pa je rješenje u obostranom priznanju", rekao je Kurti.

Izvor: Arabnews.com/Kosovoonline