Ambasador SAD na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier čestitao je 14. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti Kosova, a u čestitki je pomenuo i dijalog sa Srbijom, rekavši da on treba da se završi sporazumom o uzajamnom priznanju koji ne utiče na suverenitet Kosova, prenosi Klan Kosova.

"Želimo da vidimo da Kosovo potpuno angažovano u regionu i integrisano u evropske i evroatlantske institucije. To znači postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom usredsređenog na međusobno priznanje bez žrtvovanja suvereniteta Kosova, teritorijalnog integriteta ili kršenja njegovog Ustava", naveo je Hovenier.

On je rekao da Kosovo slavi 14 godina "kao suverena država i kao pouzdan partner Sjedinjenih Američkih Država".

"Postignuća Kosova tokom ovih kratkih 14 godina nisu ništa drugo do čudo – živa demokratija, sposobna ekonomija i liderstvo koje Kosovo prenosi van svojih granica", naveo je Hovenier.

Istakao je da su SAD ponosne što Kosovo nazivaju partnerom i prijateljem.

„Partneri pomažu jedni drugima. Zato smo bili toliko srećni što smo prošle nedjelje imali priliku da podjelimo još pola miliona doza vakcina protiv koronavirusa. Ukupno, američki narod je donirao više od milion doza vakcina i skoro deset miliona dolara pomoći kako bi vi i vaše porodice bili zdravi i bezbjedni", kazao je Hovenier.

Ambasador Hovenier obećao je da će se američko-kosovsko partnerstvo nastaviti.

"Dok zajedno slavimo ovaj značajan dan, obećavam vam da će trajno partnerstvo naše dve zemlje – Kosova i Sjedinjenih Američkih Država – samo nastaviti da raste u narednim godinama. Kako ćemo to da uradimo? Zajedno!", poručio je ambasador.

On je obećao i dalju podršku razvoju KBS-a, jačanju nezavisnih institucija vladavine prava i izgradnji održive ekonomije.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova