Vlada ima mogućnost

Potpredsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova, Imer Imeri kazao je da će, od aprila, zahtjevati od Vlade da izdvoji dodatnih 100 eura na platu prosvjetnih radnika, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, Vlada ima mogućnost da im dodjeli ovaj iznos i to bi budžet koštalo oko šest miliona eura.

"Cilj nam je da od aprila dobijemo 100 eura, ciljamo na sve zaposlene u prosvjeti. Ako pogledamo prihode budžeta, bilo je prihoda za 60 miliona više. Vjerujem da će Vlada razmotriti mogućnosti i mogućnosti postoje, za takve intervencije je izdvojeno 60 miliona iz rezervnog budžeta", naveo je on.

Prema Imerovim riječima, povećanje cijena će uticati na povećanje budžetskih prihoda.

"U 2015. godini imali smo budžet od oko milijardu i 600 miliona eura, dok 2022. imamo dvije milijarde i 700 miliona eura, što znači da je razlika milijardu i 700 miliona eura. Budžet je povećan, a plate se nisu pomjerile“, izjavio je dalje Imeri.

Prema riječima predstavnika sindikata, nacrt zakona o platama je zazočarao prosvjetne radnike.

"Komentarisali smo nacrt u kadrovima naših čelnika. Izašli su veoma razočarani jer su očekivali nešto drugo. Želim da vjerujem da to nije tačno i da možda postoje dva cilja: da se stvori nezadovoljstvo ili da se testira mišljenje“, rekao je on i dodao da su oba cilja pogrešna.

Imeri je dodao da Ministarstvo obrazovanja ne može da ocijenjuje nastavnike zbog nedostatka inspektora.

"Zakon ne kaže da se nastavnik pismeno testira, već da se procjeni kako drži čas", kazao je.