Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Moliqaj izjavio je, nakon puštanja iz pritvora, da Vlada upotrebljava silu kako bi izbjegla odgovore na pitanja o poskupljenju električne energije.

Nakon pritvora od 48 sati, Moliqaj je poručio da je protest SDP bio miran, a da je Vlada na to odgovorila nasiljem, koristeći policiju.

“Reagujući na miran protest koji je imao za cilj da razotkrije prevaru radi povećanja cijene energije, Vlada je upotrebila policiju. Ovom protestu vlast se usprotivila svim raspoloživim policijskim snagama, specijalnim službama i vojskom. Na naša pitanja koliko je poskupjela struja i koliko KEDS dobija u cijeloj ovoj krizi, Vlada je odgovorila nasiljem i pokušajem disciplinovanja“, napisao je Moliqaj.

On je naveo da s članovi SDP Nol Nushi i Genc Sherif i dalje u pritvoru.

"Vlada Kurtija odgovara na nepravedne odluke i produbljivanje nejednakosti na najtipičniji način za autoritarne režime: nasiljem i disciplinovanjem. Poslije 48 sati pritvora, pušten sam, bez promjene bilo kakvih okolnosti, dok tužilaštvo još drži u pritvoru Nola Nushija i Genca Sherifa, u sudskoj farsi bez ikakvog pravnog značenja“, napisao je Moliqaj.
 
Izvor: Kosovo Online