(Ne) zna se odgovor!

Brojni javni prostori u opštinama Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Sjeverna Mitrovica su pod nadzorom sigurnosnih kamera, smještenih na različitim lokacijama, na zgradama i banderama, kojima ne upravljaju ni opštine na Sjeveru, ni kosovske bezbjednosne institucije.

Ekipa Kallxo je nekoliko dana obilazila sjeverni dio Kosova kako bi propratila i locirala kamere koje snimaju javne prostore.

Gradonačelnici i radnici u ovim opštinama sa srpskom većinom priznali su da ne upravljaju ovim kamerama, i da ne znaju ko ih je postavio i ko ih kontroliše.

Kallxo je zatražio pravno mišljenje od Agencije za informacije i privatnost u vezi postavljanja ovih sigurnosnih kamera koje prate građane na javnim prostorima i zakonitosti njihovog rada.

AIP je u pisanom odgovoru za ovaj medij naveo da Policija Kosova po zakonu ima ovlašćenja da instalira sigurnosne kamere.

„Kao što smo rekli u prethodnim odgovorima, Policija Kosova ima zakonska ovlašćenja na osnovu člana 25. Zakona br. 04/L-076 o policiji da postavlja sigurnosne kamere, koje vrše preventivni nadzor na javnom mjestu. Skoro sve kamere su pod nadzorom i kontrolom policije. Ako o njima odluče opštine, njihov nadzor i kontrolu treba dati Policiji Kosova. Zbog ovoga je pokrenuta međuinstitucionalna saradnja između AIP-a i KP-a, kako bi se imala tačna procjena u svim opštinama na Kosovu“, kaže se u odgovoru AIP-a za Kallxo.

Oni navode primjer događaja u decembru prošle godine u opštini Peć, gdje je naloženo da se obustavi obrada podataka i da se unište lični podaci prikupljeni putem ovakvog video nadzora. AIP je obavještena od strane opštine Peć da je odluka sprovedena i da će ista nakon prilagođavanja neophodne infrastrukture biti prebačena u prostoriju za praćenje kamera u zgradi policije u Peći, navodi se dalje u odgovoru AIP-a.

U odgovoru se pominje da je povjerenik Agencije za informacije i privatnost održao sastanak sa generalnim direktorom policije radi koordinacije aktivnosti iz institucionalnog delokruga na procjeni stanja u vezi sa sistemom nadzora kamera u javnosti u svim prostorijama kosovskih opština, uključujući i opštine sa srpskom većinom.

„Nakon sastanka, resorna uprava policije je zatražila od regionalnih uprava da pregledaju sve kamere postavljene na javnim prostorima u svojim regionima kako bi izvršili procjenu i obavjestili AIP, kako bi u okviru svog mandata preuzeli sve neophodne radnje“, navodi se u odgovorima AIP-a za Kallxo.

AIP je takođe naglasio da nijedna institucija osim Policijr Kosova i isntitucija za sprovođenje zakona ne može da nadgleda prostorije bez pravnog osnova.

„Zakonom je određeno koje institucije mogu da nadgledaju javni prostor. Svaka obrada ličnih podataka kroz postavljanje sistema za nadzor kamera na javnim prostorima, bilo od strane fizičkih ili pravnih lica koja nemaju zakonska ovlašćenja, suprotna je Zakonu br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka“, navodi se u odgovoru.

Kallxo je nekoliko dana zaredom odlazio u četiri opštine na Sjeveru Kosova, kako bi locirao kamere postavljene poslednjih dana i za koje se tvrdi da kontrolišu paralelne strukture od strane Beograda, a koje se nalaze na sjeveru zemlje.

Ove sigurnosne kamere ni u jednom trenutku ne kontrolišu, niti njima upravljaju institucije Kosova. Zamjenik direktora Regionalne direkcije Policije Kosova Mitrovica-Sjever, Besim Hoti je u odgovoru za Kallxo rekao da ove kamere pripadaju opštini i da se nalaze pod kontrolom Opštine Zvečan, monitoring i nadzor kamera se nalazi u prostorijama ove Opštine, navodi se u Hotijevom odgovoru.

Od predsjednika opštine Zvečan, Dragiše Milovića, Kallxo je dobio suprotne odgovore.

Gradonačelnik Milović je nekoliko puta napomenuo da imaju kontrolu nad kamerama koje se nalaze samo u okviru opštine.

Sa druge strane, službenik obezbjeđenja ove opštine rekao je timu Kallxo da su neke TV aparate prethodnih dana, koji su prikazivali snimke kamera, odneli iz opštine i da su poslati u Sjevernu Mitrovicu, gdje se tvrdi da je baza paralelne strukture koju kontroliše Beograd.

Brojne kamere koje se nalaze na više različitih lokacija u opštinama Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan nisu pod nadzorom, niti su pod kontrolom kosovskih institucija.

U tri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova svako kretanje prati na desetine sigurnosnih kamera koje se nalaze na nekoliko različitih lokacija i nijedna od njih nije pod kontrolom institucija na Kosovu.

Prema Agenciji za informacije i privatnost, jedina institucija koja je zakonom ovlašćena da ima kontrolu i nadzor nad sigurnosnim kamerama je Policija Kosova. Ovo važi i u slučajevima gdje same opštine postavljaju sistem sigurnosnih kamera.

Pored opštine Zvečan, Kallxo je pokušao da dobije odgovor i od gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, Milana Radojevića, koji je odbio da govori o ovom slučaju i preporučio ovom mediju da pošalje pitanja zamenici gradonačelnika ove opštine, Adrijani Hodžić.

„Vidjela sam lokacije i razgovarala o njima sa svojim osobljem. Sve, osim jedne, nalaze se van teritorije opštine Sjeverna Mitrovica. Nemam informaciju o tome ko je instalirao i ko nadgleda ove uređaje“, rekla je Hodžić u pisanom odgovoru.

Dakle, ova opština nema nadzor ni kontrolu ni nad jednom od kamera postavljenih na stubovima i objektima koji se nalaze u ovoj opštinskoj zoni.

Policija Kosova je takođe odgovorila na pitanja u vezi ovih kamera. Oni su dali odgovore samo za kamere postavljene u zgradi Toplane. U Sjevernoj Mitrovici kamere 1 i 2 se nalaze u zgradi Toplane, odnosno u dvorištu opštinskog preduzeća „Standard“, koje imaju pogled ka Autobuskoj stanici i ulici „Ivo Lola Ribar“ i kamera 2 koja ima pogled ka mostu, odnosno ka području „Dudinog Krša“, kaže se u odgovoru Besima Hotija, koji zatim dodaje da one pripadaju Toplani.

U Hotijevim odgovorima nigdje se ne pominje da je neka od njih pod kontrolom Policije Kosova. Hoti je takođe naveo i da su ove kamere u kvaru.

„Uprkos zahtjevima da se ove kamere puste u rad, iste su i dalje u kvaru, nisu popravljene“, navodi Besim Hoti. Prema Hotiju, direktor Toplane je saopštio da postoji 11 kamera koje nadgledaju objekat, ali da su samo tri u funkciji. Čak su priznali da su kamere njihove, dok policija nije navela da ima kontrolu nad ovim kamerama koje se nalaze u pravcu Autobuske stanice i javnih puteva.

Zaposleni u Opštini Zubin Potok je izjavio da ne zna da li kamere kontroliše Opština, i zatim je dodao – „osim policije, ne znam ko može da kontroliše kamere“.

Čak ni predsjednik opštine Zubin Potok, Srđan Vulović, nema odgovor na pitanje u vezi sigurnosnih kamera.

„Mislim da ne, ali nisam siguran“, rekao je gradonačelnik Vulović za Kallxo u februaru.

„Na osnovu poslatih fotografija, identifikovane su neke kamere koje se nalaze u zoni opštine Zubin Potok. Što se tiče ovih kamera obavještavamo vas da su postavljene na ovom području opštine prije nekoliko godina, na osnovu projekta, koji, prema našim izvještajima, finansira Priština, ali projekat nikada nije realizovan, tačnije završen, pa kamere ne rade“, navodi se dalje u odgovorima zamjenika komandira Policije Kosova Besima Hotija u vezi sa kamerama u Zubinom Potoku.

Izvor: Kallxo.com/Kossev