Opšta svijest građana

Viši istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe (KLI) Gezim Shala, rekao je da postoje dva problema sa kojima se suočavaju uzbunjivači, a da je jedan od njih što ih smatraju špijunima, prenosi Koha.

"Prva je opšta svijest da je takva osoba loša osoba, da je špijun, ako govorimo unutar institucija. Da govori nešto što ne misli, jer kako narod kaže 'mi smo naši', ali mi to treba da zadržimo za sebe, sredimo svoje unutrašnje stvari", rekao je Shala.

Prema njegovim riječima, drugi problem je što se za odgovorna lica imenuju oni koji su najbliskiji poslodavcu.

"Čak i ako on ili ona kao signalizator ima određeno nezadovoljstvo i to prijavi, automatski zna da će to doći do uha poslodavca, njegovog šefa, i normalno će oklevati da da signal nadležnima", izjavio je Shala.

Blerim Kelmendi, direktor Odjeljenja za prevenciju korupcije u Agenciji za borbu protiv korupcije (AKK), rekao je da do sada nije održana nijedna obuka za službenike za uzbunu.

"Što se tiče obuke, u 2019. godini održali smo dva sastanka sa odgovornim službenicima institucija javnog sektora, koje smo identifikovali kao najvažnije za početak primjene zakona o zaštiti uzbunjivača, do sada nije obavljena nijedna obuka osim ta dva sastanka", rekao je Kelmendi u emisiji Tempus na KTV-u.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline