Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Abdullah Hoti prvi put je govorio o svom učešću u dijalogu sa Srbijom, u kojem je, kako kaže, bilo riječi samo o međusobnom priznanju, prenosi Gazeta express.

"Kada sam pristao da uđemo u proces dijaloga sa Srbijom, dogovorio sam se sa našim međunarodnim partnerima, samo o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa. Uz dogovor sa našim međunarodnim partnerima, pa i uz prećutni dogovor Srbije, mojim prisustvom i prisustvom srpske strane postignuto je da ulazimo u proces dijaloga radi međusobnog priznavanja i normalizacije odnosa", rekao je Hoti.

On je čak rekao da su se dogovorili o sadržaju konačnog sporazuma sa Srbijom, gdje je prva tačka međusobno priznanje, druga tačka pitanje nestalih i treća tačka ekonomska saradnja.

"Sa posrednikom smo se dogovorili o sadržaju konačnog sporazuma. Prva tačka tog sporazuma bilo je međusobno priznanje, ovim sporazumom smo ušli u proces dijaloga. Druga tačka je pitanje nestalih. Sa trećom tačkom ekonomska saradnja. Ostavili smo dokument spreman za pitanje penzija, ratne odštete", rekao je Hoti.

Kazao je i da je srpska strana insistirala da se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da je ta tema bila zatvorena, što su podržali međunarodni partneri.

"Srpska strana je insistirala da razgovaramo o Zajednici, bio sam čvrst i imao sam podršku međunarodnih partnera da se ovo pitanje zatvori", rekao je Hoti.

Dodaje da vlada koju predvodi Albin Kurti pravi veliku štetu prema građanima.

"Svojim djelima čine najveću uslugu opoziciji, na štetu građana, jer su uzastopne akcije koje preduzimaju počele da pokazuju svoju ekonomsku i socijalnu cijenu", rekao je on i dodao da će 2022. biti teška godina.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express