Agencija za statistiku Kosova

Agencija za statistiku Kosova procijenila je da je 2021. bila godina sa najvećim rastom cijena i da se taj trend nastavlja i u ovoj godini tako što poskupljuju sve životne namirnice u prosjeku za euro do evro i po, prenosi Telegrafi.

Cijena paprike po kilogramu u jednoj prehrambenoj prodavnici u Prištini je 3,49 eura dok je prema podacima ASK-a, u februaru 2021. prosječna cijena ovog proizvoda iznosila je 2,14 eura, dok se sada kilogram paradajza prodaje za evro i po a u februaru prošle godine bila za 1 evro manja. 

Što se voća tiče, tu se ceijne nisu drastično menjale, kod nekih vrsta voća su čak i smanjene. Na primjer limun na Zelenoj pijaci košta 80 centi po kilogramu dok je njegova cijena prošle godine bila je 1,12 eura.

Pakovanje šećera od 900 grama u radnji u Prištini prodaje se za 89 centi dok je prošle godine prodavan za 70 centi, navodi ASK.

Kako se navopdi, cijena pakovanja brašna od 5 kilograma u prodavnicama u Prištini sada je 3,85 eura, dok je u istom period prošle godinee cijena bila 51 cent po kilogramu.