Puno anomalija

Bivši premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti reagovao je povodom Nacrta zakona o platama, navodeći da je to najveća anomalija u reformi javnog sektora.

Hoti je na Facebooku napisao da raspon koeficijenta ne slijedi nikakav princip i logiku, da krši osnovni princip određivanja plata, a to je ista plata za isti posao, kao i druga načela hijerarhije u pogledu odgovornosti.

Naveo je da prema tom nacrtu, policijski kadet i kadet KBS imaju koeficijent dva, što je najniži koeficijent u cijelom javnom sektoru, a da pozicije kao što su čuvar, vrtlar, domaćica, održavanje, vozač automobile i slične pozicije u Predsjedništvu, kabinetu premijera i drugim institucijama imaju koeficijent 3,2, odnosni 60 odsto veći od kadeta policije i kadeta BSK.

"Na području kulture najniži koeficijent iznosi 3,6, što je samo 12 odsto više od onog vrtlara u Predsjedništvu. Predsjednik Nezavisne komisije za medije ima veći koeficijent od načelnika Akademije nauka i umjetnosti i komandant KBS. Predsjednici Sudskog vijeća i Tužilačkog savjeta, koji su na čelu relevantnih pravosudnih institucija, nemaju najviši koeficijent unutar tih institucija", naveo je Hoti.

Izvor: Kosovo Online