Stavljen na

Ranije tražen za slučaj ubistva bivšeg političara i predstavnika kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, Milan Radoičić danas je na „stop listi” za slučaj javnosti poznat kao „Brezovica“. Kallxo je 3. februara ekskluzivno izvjestio o bjekstvu Radoičića sa prijelaza Brnjak, ostavivši za sobom svoja lična dokumenta. Tužilac koji je Radoičića stavio na „stop listu“, Rasim Maloku u intervjuu za emisiju „Kallxo Përnime“ pokazao je šta su policajci izjavili kritičnog dana.

„Istražitelji slučaja ‘Brezovica’ su me 3. februara 2022. godine obavjestili da je Milan Radoičić u 15 časova pokušao da uđe na Kosovo preko prijelaza Brnjak“.

On dalje dodaje da je Radoičić stavljen na „stop listu“ i za njim se traga zbog pokušaja ometanja slučaja „Brezovica“, za koji tužilac Maloku kaže da se protiv preko 20 lica vodi istraga za razna krivična djela.

Prema njegovim riječima, još uvijek su nejasna postupanja policajaca koji su tog dana bili na dužnosti na Brnjaku.

„Dosadašnje postupanje policije nije jasno, a prema njihovom saopštenju, u trenutku kada je (Radoičić) shvatio da se nalazi na listi za zaustavljanje, vratio se automobilom i otišao na teritoriju Srbije, dok su mu na prijelazu ostala lična dokumenta“, kaže Maloku i dodaje da je o događaju obavjestio i policijski inspektorat (PIK).

„Da, njihova verzija je da su, u trenutku kada su ga identifikovali kao lice koje se nalazi na ’stop listi‘, tražili da se parkira i nastavi sa daljom procedurom. On se vratio i uputio ka teritoriji Srbije“, dalje nastavlja tužilac Maloku o postupanju policijskih službenika.

On dodaje da se kontrole policije na tom prijelazu vrše tako što osobe koje su ušle na Kosovo iz Srbije kontroliše kosovska policija, a one koje odlaze u Srbiju kontroliše srpska policija.

Maloku objašnjava i da su policajci izjavili da su pokušali da ga zaustave, ali da nisu uspjeli da zaustave automobil u kojem se nalazio Radoičić.

„Ovlastili smo PIK da prikupi podatke, okolnosti bjekstva Milana Radoičića kako bi sačinili zapisnik, a od službenika smo zatražili da pogledaju bezbjednosne kamere na prijelazu i sagledaju druge okolnosti i koji su razlozi zbog kojih on nije uhapšen“, rekao je on.

Prema riječima tužioca Malokua, tog dana na tom prijelazu kamere nisu radile.

„Kamere su prema prijavi bile u kvaru i ne funkcionišu kako treba, u pitanju je struja, mreža, sistem kamera koji je star i na pojedinim dijelovima punkta je zamjenjen a na nekim dijelovima je ostao isti“, rekao je Maloku. On, sa druge strane, dodaje da još nisu dobili informacije o sigurnosnim kamerama na prijelazu Brnjak.

„Do sada ne znamo da je bilo izvještaja o ovim preprekama. Tražili smo od Centra za upravljanje prijelazima da obavjeste kada su ovi kvarovi nastali, da li je bilo intervencija da se ti kvarovi poprave jer su zaista bili van funkcije“, dodaje on.

Prema Malokuovim riječima, Radoičić je bio sa još jednom osobom.

„Trenutno je prikupljanje informacija usmjereno na tri osobe i vidimo individualnu odgovornost svake osobe. Iz prikupljenih informacija vidjećemo da li ima elemenata krivičnog djela ili samo disciplinskog prekršaja“, objašnjava tužilac Maloku.

Kaže i da će obraditi informaciju da se na dan kada je Milan Radoičić pobjegao sa Brnjaka promjenio načelnik policije.

Kallxo je samo nekoliko dana nakon Radoičićevog bjekstva izvjestio da je policajac G.M. bio šef smjene na graničnom prijelazu Brnjak na dan bjekstva.

Kallxo je otkrio i da postoji zanimljiva veza Radoičića i njega.

Osim činjenice da tog dana kamere nisu radile na graničnom prijelazu, Kallxo je otkrio da je šef policije G.M. dio futsal tima koji se takmiči u Sjevernoj Mitrovici, a koji finansira biznis koji je u vlasništvu Milana Radoičića.

Restoran „Grey“ koji se nalazi u Sjevernoj Mitrovici je u vlasništvu Radoičića, dok ekipa u kojoj policijski šef igra futsal na dresu nosi ime ovog restorana.

Izvor: Kallxo/Kossev