Kazna od pet do deset godina

Nakon što je specijalni tužilac Afrim Shefkiu u posebnom odjeljenju Osnovnog suda u Prištini pročitao optužnicu za terorizam, optuženi Skender Qerimi, poznat po nadimku "Abu Der" izjasnio se krivim za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS, prenosi Telegrafi.

Tužilac Shefkiu je naveo da je priznanje krivice olakšavajuća okolnost, dok je kao otežavajuće okolnosti naveo težinu, društvenu opasnost krivičnog djela, kao i stepen odgovornosti optuženog i njegovo insistiranje na putovanju i pridruživanju ISIS.

S druge strane, advokat optuženog Ilir Rashiti je kao olakšavajuću okolnost za optuženog Qerimija naveo činjenicu da se duboko pokajao, da je od početka sarađivao, da je izgubio suprugu na tom području i da je otac dvoje djece i zatražio od suda da njegovom branjeniku izrekne blažu kaznu.

Presuda u ovom krivičnom predmetu biće objavljena 16. februara 2022. godine.

Qerimi je optužen da je aktivno učestvovao u redovima ISIS u borbama u Mosulu, Zumeru i Sedfaruku, i da je takođe bio angažovan u snajperskom bataljonu. Za djelo za koje se tereti je propisana kazna zatvora od pet do deset godina.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi