Slijede AAK i LDK

Izvršna direktorka Instituta za razvoj i demokratiju Rezarta Krasniqi saopštila je da je Pokret Samoopredjeljenje (VV) stranka koja je načinila 67 odsto prekršaja tokom kampaanje za prošlogodišnje izbore, da je slijede Alijansa za budućnost Kosova sa 27 odsto, i Demokrataska partija Kosova sa 17 odsto prekršaja, prenosi Ekonomija onlajn.

Institut za demokratiju i razvoj pokreno je na Facebooku projekat (D4D) koji se bavi praćenjem prekršaja na društvenim mrežama u toku izbora održanih 2021. godine, kaže Krasniqi i dodaje da je na projektu bilo angažovano 18 posmatrača, kao i da su analizirali preko 6.000 članaka.

"Nailazili smo na preterane naslove i izobličene izjave. Korišćenje društvenih mreža tokom kampanje je veoma veliko", rekla je ona.

Mark Baskin, iz Centra za humanitarni dijalog, opisao je projekat D4D kao veoma važan za Kosovo.

"Posljednjih godina smo bili zainteresovani da radimo i na Kosovu. To je veoma vrijedan projekat jer je važan i za Kosovo. Ovo pilotiranje je važan korak ne samo ovdje već i globalno", rekao je on.

Alen Meta iz Instituta za demokratiju za razvoj rekao je da su pratili dva kruga izbora u 38 opština Kosova. On je rekao da je većina prekršaja počinjena na društvenoj mreži Facebook, gdje u ovim prekršajima prednjači Samoopredjeljenje.

"Ovaj pilot projekat zasnovan na podacima pokazao je uspjeh koji je jedan od prvih u ovoj oblasti. D4D će nastaviti da pokušava da smanji toksični diskurs koji je počeo da raste. CIK može da da doprinos ovom diskursu. Zajedno smo odlučili da je u interesu građana da pokrenemo ovakav projekat i odlučili smo da sastavimo kodeks ponašanja", rekao je on.
 
Dodaje da je tokom istraživanja, uočeno 197 prekršaja na društvenim mrežama.

"Najviše ciljane stranke bile su Samoopredjeljenje, sa 32 odsto prekršaja, a 34 odsto prekršaja počinjeno tokom medijskog izvještavanja. Bilo je slučajeva da je korišćen namerni pokušaj dezinformisanja građana", rekao je Meta.

Meta ističe da su problematični lažne vijesti i govor mržnje na društvenim mrežama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online