Specijalni sud

Neki dijelovi sudskog ročišta u procesu protiv Saliha Mustafe u Hagu odvijaju se iza zatvorenih vrata, a kako iz Specijalnog suda objašnjavaju, razlog tome je zaštita svjedoka i žrtava, prenosi Reporteri.

Tokom suđenja bivšem pripadniku OVK Salihu Mustafi, koje je počelo sredinom septembra 2021. godine, do sada je saslušano 13 svjedoka Specijalizovanog tužilaštva. Deset od njih je svjedočilo pod mjerama bezbjednosti i njihov identitet nije otkriven javnosti.

Koordinator Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Amer Alija kaže da često zatvaranje ročišta za javnost otežava posmatračima da prate proces.

"Razumijemo da je zatvaranje ročišta posljedica anonimnosti i bezbjednosti svjedoka, tako da se njihov identitet ne otkriva, ali s druge strane, javnost, posmatrači i mediji to zamjeraju, jer je veoma teško razumijeti šta se zapravo dešava na suđenju, s obzirom da se 70 odsto suđenja rediguje", kaže Alija.

Šefica odjeljenja za informisanje i javno komuniciranje u Specijalizovanim vijećima Kosova Angela Griep kaže da na zatvorenim saslušanjima koje ne može da prati javnost, učestvuju optuženi i odbrana u postupku.

"Važno je imati na umu da tokom zatvorenih ročišta, iako im javnost ne može prisustvovati, optuženi i odbrana mogu da prisustvuju i učestvovuju u postupku, kao i obično. Takođe je važno imati na umu da mnoge stvari, koje su u jednoj fazi povjerljive, kasnije budu objavljene", poručila je Griep.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri