Za najmanje 25%

Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova smatra da će 2022. godina biti jako biti teška za poljoprivrednike ukoliko Vlada ne poveća subvencije za najmanje 25 odsto jer su cijene poljoprivrednih proizvoda i agrohemijskih suplemenata porasle za 25,3 odsto, prenosi Ekonomia olajn.

Hoti dodaje da su, prema podacima Agencije za statistiku, cijene poljoprivrednih inputa, uključujući seme, đubrivo, pesticide, stočnu hranu i slično, u posljednjem kvartalu 2021. godine porasle za 25,3 odsto u odnosu na prije godinu dana.

Ovakvim poskupljenjem poljoprivrednih inputa, poljoprivrednici će teško održati nivo proizvodnje kao u prethodnoj godini. To će uticati na prihode hiljada porodica čija je osnovna djelatnost poljoprivreda. Negativan efekat će biti lančan, jer će se povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda i pogoršati konkurentnost kosovskih proizvođača na domaćem i inostranom tržištu, rekao je Hoti.

Vlada hitno treba da poveća subvencije za poljoprivredu za najmanje 25% kako bi zadržala postojeći nivo poljoprivredne aktivnosti u zemlji. Jednako važno za poljoprivrednike je da se subvencije isplaćuju u vrijeme kada farmeri treba da kupe poljoprivredne inpute.

U kontekstu sve veće neizvesnosti na globalnim tržištima, od strateškog je značaja da se obezbjedi minimalni nivo poljoprivredne proizvodnje, pored održivosti snabdevanja energijom koju Kosovo mora da obezbjedi na duži rok.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online