Grupa građana "Ni cent više" najavila je za 22. februar još jedan protest u Prištini zbog poskupljenja struje na kome će ponovo zatražiti poništavanje odluke o poskupljenju struje i nacionalizaciju Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), prenosi Reporteri.

U saopštenju navode da je protest jedini način suprotstavljanja odluci Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju struje.

"Ova odluka, koja na kraju pogađa samo već osiromašene niže ekonomske slojeve, neće biti tolerisana. Ogorčeni ovakvom iznuđivačkom odlukom, nastavićemo da joj se protivimo. U ovim uslovima, protest ostaje jedini način da sprečimo teret koji Vlada Kosova pokušava da nam nametne preko Regulatorne kancelarije za energetiku i KEDS-a", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, protest će početi na Trgu Zahir Pajaziti, a biće završen kod zgrade Vlade Kosova.

Navode da je odlukom Regulatorne agencije za energetiku od 9. februara struja višestruko poskupela.

"Cijena struje će porasti sa 40 odsto na 130 odsto. Dio ovog povećanja platićemo direktno putem redovnog računa, a ostatak ćemo platiti našim javnim novcem. To je zato što je Vlada odlučila da naših 90 miliona eura ide KEDS-u kroz subvencije. Mi plaćamo za KEDS i KESCO da nastave da povećavaju profit čak i u vremenima krize", navodi se u saopštenju.

Smatraju da odluka Regulatorne kancelarije za energetiku odgovara samo privatnom sektoru, koji se i dalje bogati uprkos krizi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri