Odložen zbog pandemije

Očekuje se da će se ove godine na Kosovu sprovesti popis stanovništva, stanova i domaćinstava, nakon što je prošle odložen zbog situacije sa pandemijom i izbora. U čitav proces biće uključeno oko 5.000 popisivača i supervizora. Planirani budžet je 11 miliona eura. U Agenciji za statistiku Kosova (ASK) kažu da će u procesu biti novina, a najvažnija je digitalizacija, javlja KosovaPre

Zamjenik glavnog izvršnog direktora ASK-a Ilir Berisha je u intervjuu za KosovaPress izjavio da će popis na terenu trajati mjesec dana. Kazao je da će 3.500 popisavača biti direktno na terenu, dok će proces nadgledati 700 supervizora. 

"Najviša tačka angažovanja biće faza registracije na terenu, koja će za razliku od popisa iz 2011. trajati 30 dana. Ovaj popis imaće velike promjene u odnosu na 2011. godinu“, izjavio je Berisha.

Digitalizacija - glavna je promjena koje se očekuju na popisu stanovništva ove godine. Popisivači će podakte umjesto na papiru, popunjavati na tabletu, dok će se putem GPS-a kontrolisati njihovo kretanje. 

"Svaku registraciju obavljaćemo tabletom, naprednim aplikacijama kojima će se popis sprovoditi na licu mjesta. Uspjeli smo i da digitalizujemo pristupne mape za snimanje, gdje neće morati da nose mapu sa sobom, već će je imati na svojim tabletima. Takođe, u opremu će biti ugrađen GPS, što će nam omogućiti strogo praćenje kretanja svakog popisivača koji se nalazi na licu mjesta, u određeno vrijeme, prema planu i dinamici koja je predviđena“, kazao je Berisha.

Početak procesa popisa mora da odobri Skupština Kosova. Prvo razmatranje Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je na dnevnom redu za narednu sjednicu i očekuje se da će se o datumu održavanja ove sjednice odlučiti u ponedeljak, na sednici Predsjedništva Skupštine.

"Vlada je usvojila nacrt zakona i uputila ga u Skupštinu, a sada čekamo da ga usvoji Skupština Kosova, a potom i predsjednik i da bude objavljen u službenom listu. Ukupan budžet je oko 11 miliona euvra, uključujući troškove tehničke pomoći koju pokrivaju spoljni donatori“, rekao je Berisha. 

Prema podacima ASK, ukupan broj stanovnika na Kosovu, na kraju 2020. godine, iznosio je 1.798.188.