Izbjeći zabunu

Kosovska kompanija za snabdjevanje električnom energijom saopštila je da je Regulatornoj kancelariji za energetiku predložila da se nove više cijene struje obračunavaju od martovskih računa, prenosi Koha.

Po tom prijedlogu, koji je podnet juče, predviđeno je da se odluka o stupanju na snagu novih tarifa ne primjenjuje od 9. februara 2022. godine, već od obračuna za mart.

Objašnjavaju da je to predloženo zbog poteškoća da se očitavanja obave u jednom danu za sve potrošače na Kosovu.

"Ovim prijedlogom namjeravamo da izbjegnemo zabunu korisnika u obračunu struje za februar primjenom starih i novih tarifa", navodi se u saopštenju.

Ako taj prijedlog prihvati Regulatorna kancelarija za energetiku, kako se navodi, onda će se za februar primjeniti obračun po starim tarifama za sve potrošače.

Po novoj odluci Regulatorne kancelarije za energetiku, za potrošače koji troše više od 800 kilovata visoka tarifa je 12 centi, a niska šest centi. Za one sa potrošnjom do 800 kilovata niska tarifa je tri centa, a visoka sedam centi.

Prema Regulatornoj agenciji za energetiku, oko 20 odsto potrošača premašuje potrošnju od 800 kilovata. Prema novoj odluci, struja neće poskupeti za korisnike u privredi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore