Nikakav učinak

Nedostatak političkog konsenzusa sprečio je da se na dnevnom redu Skupštine nađu mnogi zakoni važni za građane, a vlast osim težnje da zauzme svaku instituciju, nije postigla nikakav učinak i najneuspješnija je od svih do sada, smatra opozicija, prenosi Ekonomija onlajn.

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri kaže da je "bez dobre rasprave" doneto 50 zakona, a da mnogi zakoni koji su bili predviđeni zakonodavnom agendom nisu došli u Skupštinu i nisu usvojeni.

On je naveo da je PDK predložila Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji bi olakšao poslovanje, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, ali da do sada nisu naišli na podršku vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje.

"Smatram da je potrebno vanredno raditi na rasterećenju privrede i vjerujem da će na narednim sjednicama doći vrijeme za skupštinsku raspravu. Mi smo kao opoziciona stranka pokazali visoku odgovornost. S druge strane, vladajuća većina je pokazala nespremnost da radi u Skupštini Kosova", rekao je Tahiri.

Prema njegovim riječima, opozicija nema dovoljno poslanika da "pogura" usvajanje zakona kroz skupštinske odbore.

Isto misli i šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji kaže da je rad Skupštine u 2021. godini bio veoma slab, dodajući da je tendencija aktuelne vlasti da zauzme svaku instituciju.

"Rad skupštine u 2021. je bio veoma slab. Ovo je jedan od najslabijih skupštinskih saziva. Kao AAK, mi smo svijesni svoje uloge i učestvovaćemo u glasanju za zakone koji su važni za građane Kosova", rekao je Tahiri.

Naglasio je da opozicija mora da se suoči sa veoma slabom vladom, koja je najneuspješnija od svih vlada do sada.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online