Osnovni sud u Prizrenu

Osnovni sud u Prizrenu odredio je pritvor od 30 dana okrivljenima M.N. i E.R. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo "oštećenje grobova ili leševa", prenosi Kosovo press.

Prema navodima Suda, okrivljeni su se 9. februara oko 13.30 časova odvezli do Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u Prištini, kako bi odatle preuzeli tijelo preminulog H.K. i poslali ga u Prizren, gdje je sahranjen.

Međutim, osumnjičeni E.R. i M.N., sa Infektivne klinike su uz potrebnu prateću dokumentaciju preuzeli tijelo preminulog Z.D. smatrajući da su izvukli beživotno tijelo preminulog H.K.

Beživotno tijelo nastradalog Z.D., oko 14.30 časova, odneto je na gradsko groblje u Prizrenu i predato rodbini nastradalog H.K. a porodica ga je sahranila na gradskom groblju u Prizrenu, misleći da je to tijelo njihovog preminulog člana porodice.

Kasnije se saznalo da su tijela zamjenjena i da je na gradskom groblju u Prizrenu greškom sahranjeno tijelo žrtve Z.D.

Uviđajući grešku, osumnjičeni E.R. i M.N., vratili su se na Infektivnu kliniku i odatle izvukli tijelo preminulog H.K., i poslali ga na gradsko groblje u Prizrenu. Navedeni osumnjičeni su oko 18 časova platili 300 eura više lica za ekshumaciju mrtvog tijela nastradalog Z.D. a u istoj grobnici sahranili i tijelo H.K.

Sve ovo urađeno je bez prisustva srodnika nastradalog H.K. i bez obavještavanja policijskih službenika. Nakon toga, ekshumirano tijelo žrtve Z.D. vraćeno je u Prištinu.
 
Izvor: Kosovapress/Kosovoonline