Nizak koeficijent zarada

Sindikat medicinskih sestara upozorio je na štrajk i proteste zbog niskog koeficijenta zarada, prenosi Koha.

Sindikat u saopštenju za javnost napominje da nizak koeficijent diskriminiše kategorije medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika.

"Na osnovu priloga, lekari su rangirani sa koeficijentom 10,1, klinički psiholozi 7, logoped, radiološki tehničar, fizioterapeut i sanitarna medicina 6, dok su medicinske sestre sa koeficijentom 4,7, 4,6, i 3,8. Jasno se vidi diskriminacija, zaobilaženje i totalno nepoznavanje zahteva posla medicinskih sestara", dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata poručuju da će u ponedjeljak odlučiti o daljoj koordinaciji aktivnosti.

"Sindikat medicinskih sestara Kosova će konsultovati svoja upravna tijela, udruženja i druge reprezentativne institucije i svaku medicinsku sestru, babicu i druge zdravstvene radnike da organizuju protestnu šetnju na koju će biti pozvane sve medicinske sestre, babice i drugi zdravstveni radnici sa cijelog Kosova. Protesti, do štrajkova i potpune blokade zdravstvenog sistema", poručuju iz Sindikata.

Kosovski sindikat medicinskih sestara je zatražio koeficijent 7 za sve medicinske sestre, babice i druge zdravstvene radnike bez razlike.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore