Predsjednik Odbora RUE

Sredstva koja je Vlada Kosova izdvojila za subvencionisanje novih tarifa električne energije samo su za ovu godinu. Ukoliko Vlada ne odbori druga sredstva, prva tri mjeseca naredne godine građani će sami plaćati ceo račun, što će biti znatno skuplje, prenosi Gazeta express.

Prema novim tarifama struja je poskupela za građane koji potroše više od 800 kilovata, a da bi ublažila uticaj tog poskupljenja na građane, Vlada je izdvojila 90 miliona eura.

Predsjednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu je u "Presingu" T7 rekao da sredstva koja je opredelila vlada važe samo do kraja ove godine, a da će građani morati sami da plate cjelokupan račun za struju u prva tri mjeseca naredne godine u slučaju da Vlada Kosova ne izdvoji dodatna sredstva.

Naveo je da je i tokom ljetnjeg perioda potreban dodatni uvoz, ali je mnogo manji nego zimi i da će stoga nova blok-tarifa biti na snazi do marta 2023.

Gazeta express uputila je pitanje kabinetu premijera da li će u prva tri mjeseca naredne godine ponovo biti izdvojen novac za subvencionisanje potrošnje struje, ali do objavljivanja teksta nije dobila odgovore.

Uz odobrene tarife, potrošači koji potroše više od 800 kilovata moraće da plate nisku tarifu 5,9 centi, a visoku 12,52 centi. Struja neće poskupeti za potrošače koji troše do 800 kilovata.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express