Specijalista estetske hirurgije

Specijalista estetske hirurgije Enver Hoxha prvi je ljekar na Kosovu koji je napravio patent u Njemačkoj u oblasti medicine koji služi za apsorpciju tečnosti u hirurgiji, prenosi Ekonomia Online.

Prilikom predstavljanja patenta, predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu rekao je da se patentiranje aparata pokazalo kao dobra inovacija za razvijene zemlje.

"Prije dvije godine, dr Enver nam je ponudio ideje za ovu inovaciju. U septembru ove godine aparat je patentiran je u Njemačkoj. Ovo bi bio apel našim institucijama da konačno omoguće ulaganje u ovo istraživanje i naše prisustvo prilikom razvoju zdravstva u svijetu. Ljekarska komora će raditi na osnivanju fonda za naučno stvaralaštvo i odabir istraživanja koja ćemo mi finansirati i uz pomoć ovog patenta ćemo zaposliti doktore kojih je na Kosovu mnogo", rekao je Sejdiu.

Hoxha je dodao da je rad u ovoj oblasti težak ali moguć i će se ovaj uređaj koristiti u većini hirurških oblasti.

"Njegova svrha je da apsorbuje tečnosti", rekao je Hoxha i dodao da ima još nekoliko svojih projekata koji čekaju na realizaciju.

Profesor hirurgije Hisni Arifi nazvao je današnji dan posebnim danom za hirurgiju, jer je po njemu ovaj aparat patentiran u prestižnom institutu u Njemačkoj.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online