Lakša identifikacija

Neregistrovani automobili više neće moći da se kreću ulicama Kosova, a da ih policija ne otkrije, zahvaljujući naljepnicama koje će se primjenjivati od 1. marta.

Zamjenik ministra Ministarstva za infrastrukturu Hisen Durmishi, tvrdi da će policija na ovaj način lakše da identifikuje neregistrovana vozila.

"Razlog zbog kojeg stavljamo naljepnice je da smanjimo broj neregistrovanih vozila na Kosovu, a onda će nam biti mnogo lakše da apliciramo za zeleni karton."

Ove naljepnice, koje će se primjenjivati od 1. marta, vozači će postavljati na vetrobranskom staklu.

Građanima se neće naplaćivati nikakve dodatne naknade, sve troškove za ove naljepnice snosiće Kosovski biro za osiguranje.

Direktor Kosovskog biroa za osiguranje Sami Mazreku, rekao je da je samo prošle godine KBS isplatio 5,7 miliona eura odštete zbog neosiguranih vozila. Prema njegovim riječima, samo u  periodu od 2020. do 2021. godine bilo je oko 75 hiljada automobila bez osiguranja i bez registracije.

Saobraćajni ekspert Nol Dedaj kaže da će ove nalepnice za automobile značajno da utiču i na prevenciju nezgoda.

„To će imati direktan uticaj, jer će ograničiti broj vozila koja će učestvovati u saobraćaju, zato što će vlasnici biti identifikovani i imaće izuzetno veliku kaznu ako voze neregistrovana vozila“, rekao je on.