Predsjedavajući Savjeta za štampu Kosova Imer Mushkolaj izjavio je da bi trebalo preduzeti mjere protiv supruga Vjose Osmani Prindona Sadrijua zbog korišćenja jezika mržnje prema novinarima i medijima. Direktor Gazeta expressa Leonard Kerkuqi navodi da je Sadriu pozvao na nasilje nad novinarima i njihovim porodicama, prenosi Reporteri.

On podsjeća da je Sadriu visoki diplomata, državni zvaniučnik  i da se nalazi se u rezervnom sastavu Kosovskih bezbjednosnih snaga.

"Nedopustivo je što nekoliko dana unazad koristi jezik mržnje protiv novinara i medija“, napisao je Mushkolaj.

Dodaje da bi Ministarstvo inostranih poslova i Kosovske bezbjednosne snage trebalo da reaguju i da preduzmu mjere protiv ovakvog načina izražavanja u skladu sa zakonskim propisima koji su na snazi.

"U pokušaju da prikrije djela svoje supruge, ne može da optužuje novinare i medije korsiteći se rečnikom koji nije primjeren jednom diplomati“, napisao je Mushkolaj.

Prindon Sadriu je u utorak uveče reagovao nakon što su mediji izvjestili da je Vjosa Osmani potrošli 4.000 eura na troškove putovanja tokom poslaničkog mandata, a Sadriu je medijsko izvještavanje nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom".

I direktor Gazete express i T7 Leonard Kerkuqi rekao je da izjava Sadrijua predstavlja najozbiljniji napad na medije i novinare i da je ovo poziv na nasilje nad novinarima i njihovim porodicama.

U objavi na Facebooku Kerkuqi piše da je zabrinut da Sadriju nije jedini koji ima ovakvo mišljenje već da se sa njim slažu i predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti.

Povodom ove izjave reagovalo je i Udruženje novinara Kosova koje je, kako kažu uznemireno zbog uvreda koje je Sadriu izneo na račun novinara i medija.

"Optužbe i napadi supruga predsjednice, koji je i na državnoj funkciji u Ministarstvu spoljnih poslova, povećavaju nesigurnost novinara na Kosovu", navedeno je u saopštenju udruženja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri