Neprihvatljivo

Bexhet Shala iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocjenio je kao neprihvatljivu odluku Regulatorne kancelarije za energetiku da poveća strujne tarife, prenosi Koha.

Shala je rekao je da je povećanje cijene električne energije neprihvatljivo za građane Kosova. Kako ističe, ovo povećanje još uvijek nije u potpunosti objašnjeno od strane uključenih aktera.

"Više puta smo reagovali, upozoravali na poskupljenje struje jer je to globalni trend. Tražili smo što povoljniju opciju, da se to povećanje rasporedi na sve kategorije korisnika električne energije i da se obustave plaćanja opštinama na sjeveru. Ali ovo povećanje nije normalno i iznosi više od 100 odsto. Još uvijek nismo sigurni koliko je realan rast. To je zbrka pojašnjenja, kako od RUE tako i od onih koji se bave ovim pitanjem. Niko još uvijek ne zna za koliko će račun porasti", kazao je on.

Shala takođe vidi minimalnu platu na Kosovu kao problem za ovo povećanje

"Sve zemlje u regionu imaju veću minimalnu zaradu nego što su plate kod nas, pa ovo povećanje nije pravedno. Plate se ne pomjeraju, poskupeli su struja i gorivo“, rekao je Shala.

On je u emisiji "SOT" na KTV podsjetio da vladine subvencija zapravo pripadaju kosovskim poreskim obveznicima jer se isplaćuju iz budžeta, što znači da građani cijenu struju otplaćuju na dva načina.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline