Ne shvataju ozbiljno

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je da saradnja civilnog društva sa institucijama na Kosovu nije na zavidnom nivou i da se njihove sugestije i kritike ne uvažavaju u dovoljnoj mjeri, prenosi Koha.

Miftaraj je dodao da je među onima koji najbolje sarađuju sa civilnim društvom Ministarstvo pravde, a kao suprotnost toj instituciji naveo je Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Postoje velike razlike između ta dva ministarstava po pitanju komunikacije. Ministarstvo pravde je, kada je u pitanju pristup javnim dokumentima, na najvišem mogućem nivou, suprotno od Ministarstva unutrašnjih poslova koje je zatvoreno za dobijanje bilo kakve informacije. Godinu dana smo slali bezbroj zahtjeva, ali oni su nas jednostavno ignorisali i nisu htjeli da sarađuju sa nama", izjavio je Miftaraj.

On je podsjetio da je jedna od najvećih pobjeda civilnog društva bilo usvajanje uredbe o minimalnim standardima javnih konsultacija. To je, kako navodi, bila prekretnica kroz koju su definisani temelji saradnje, komunikacije, učešća, ne samo civilnog društva, već i građana u kreiranju politike.

Miftaraj je istakao da bi i saradanja sa Ministarstvom pravde mogla da bude na još višem nivou.

"To kažem iz razloga jer je ovo ministarstvo javnu raspravu o dva veoma važna zakona, Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine i Zakona o Tužilačkom savjetu, skratilo na šest odnosno na sedam dana, mimo svih propisa. Naša organizacija je pronašla mnogo nedostataka, ali smo imali malo vremena za davanje bilo kakvih komentara i sugestija", izjavio je Miftaraj na KTV.

On je naglasio da ni ova, ni prethodne Vlade, ne shvataju ozbiljno sugestije civilnog društva koje je, kako kaže, veoma napredno.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore