Lider PDK

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi upozorava da će se njegova stranka suprotstaviti poskupljenju struje svim pravnim sredstvima i podsjeća da je ovu odluku donela Regulatorna kancelarija za energetiku uz blagoslov premijera Albina Kurtija, prenosi Gazeta express.

"U direktnoj koordinaciji i uz puni blagoslov vlade i premijera Albina Kurtija, RUE je danas ozvaničio najavljenu odluku o povećanju cijene struje, čime je zapečaćeno dalje zaoštravanje života i blagostanja građana Kosova. Od početka svog mandata, Kurtijeva vlada nije preduzela nikakve korake za razvoj privrede zemlje, koja je bila ozbiljno zategnuta tokom pandemije, nesposobna da odgovori na zahtjeve i potrebe preduzeća, od kojih su se mnogi našli na ivici bankrota. Štaviše, vlada je propustila da preduzme mjere, da spriječi pogoršanje i da ublaži socijalno opterećenje za kosovske porodice, suočeni sa stalnim povećanjem cijena svakog osnovnog proizvoda“, napisao je Krasniqi.

Lider PDK je pomenuo i mnogobrojne zahtjeve za napuštanje Kosova i za to je okrivio Vladu.

"Ovo je prava slika Kurtijeve Vlade, koja je danas dodala nepravedan teret svim građanima. Na vrijeme smo upozorili na energetsku krizu i pozvali Vladu da preduzme odgovarajuće mjere, ali imali su drugi dnevni red. Sazvali smo raspravu u Skupštini da razjasnimo sumnjive stavove, ali su se poslanici Samoopredjeljenja, mimo volje građana, jednoglasno izjasnili za poskupljenje struje. Vlada je zauzela pravac, a to smo vidjeli skandaloznom odlukom o poskupljenju struje čiju će težinu plaćati kosovske porodice koje nakon ogromnih poskupljenja ne mogu da pokriju ni najosnovnije potrebe", rekao je Krasniqi.

On je upozorio da će se Demokratska partija Kosova suprotstaviti odluci RUE svim pravnim sredstvima. Najavio je mogućnost organizovanja građanske peticije protiv poskupljenja kako bi tandem Vlada-RUE shvatio da građani ne mogu da snose "cijenu nesposobnosti Kurtijeve Vlade".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express