Zabrinutost

Institut za razvojnu politiku (INDEP) izrazio je duboku zabrinutost zbog odluke Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o novim strujnim tarifama.

Kako je objavljeno na Facebook stranici INDEP, pomeranje tarifnog bloka sa 600 na 800 kilovat sati mjesečno i neprimjenjivanje trećeg tarifnog obračuna, nimalo ne doprinosi energetskoj efikasnosti.

"Štaviše, selektivne i nelinearne subvencije samo će povećati potrošnju energije u zemlji. Ova odluka ne pomaže energetskoj tranziciji, već se nastavlja vještačka blokada energetskog sektora u zemlji. Takođe smo zabrinuti zbog ovog otvorenog ispoljavanja političkog uticaja Vlade u današnjoj odluci RUE", poručuju iz INDEP.

Kako dodaju, odluka Upravnog odbora Regulatorne kancelarije za energetiku je u suprotnosti sa njenim ocjenama regulatora i realnosti energetskog sektora na Kosovu.

"Pozivamo nezavisnog energetskog regulatora da odmah razmotri ovu odluku i ponudi rješenja kroz profesionalnu i nepolitičku prizmu. Krajnje je vrijeme da se regulator odvoji od višegodišnjih političkih uticaja i uspostavi standard profesionalnog odlučivanja. Odbacivanjem današnje odluke i nuđenjem uravnoteženog rešenja koje prevazilazi krizu s jedne strane i gura Kosovo ka tranziciji s druge, RUE ima šansu da se dokaže kao nezavisno i profesionalno tijelo. Današnja odluka podriva energetsko tržište, profesionalizam i nezavisnost Regulatora. Nastavlja se stara tradicija podsticanja dalje potrošnje i blokiranja tržišta Kosova", zaključili su iz INDEP.

Izvor: Kosovo Online