Politički analitičar

Analitičar Dritero Arifi ne vjeruje da će premijer Albin Kurti žuriti sa izjašnjavanjem po zahtjevu EU i SAD, u vezi sa dozvolom Srbima na Kosovu da glasaju na izborima 3. aprila, jer mu nije u interesu da pokaže nefleksibilnost po tom pitanju.

Iz Brisela je juče stigao demanti medijskih spekulacija da je potpredsjednik vlade Besnik Bislimi na nedavnom susretu sa Miroslavom Lajčakom izneo predloge o mogućem načinu glasanja Srba, a Arifi za Kosovo onlajn ocjenjuje da će Kurti ovog puta biti vrlo oprezan.

Arifi kaže da će predstavnici Vlade Kosova, kako bi pronašli rješenje o glasanju Srba na Kosovu, razgovarati sa predstavnicima Evropske unije.

"Ako bi Kosovo reklo "ne" odmah, onda bi EU gledala na Kosovo kao nefleksibilno u tom smislu. Ljudi imaju pravo da glasaju, mora da se postigne dogovor između Kosova i Srbije kako da se izbori održe na Kosovu. Kosovo treba vrlo pažljivo da razmisli, a ne da pošalje neki odgovor koji ne doprinosi miru između dve zemlje i naroda. Kosovo treba da pošalje signal pomirenja, kako bismo išli dalje u procesu dijaloga, jer ukoliko sada ne bude ništa pozitivno teško će biti i susreta", rekao je Arifi.

Ukoliko se Srbija i Kosovo dogovore, glasanje će biti održano kao i ranijh godina, smatra Arifi, uz napomenu da ipak sve zavisi od EU, da li će vršiti pritisak na premijera Albina Kurtija.

Izvor: Kosovo Online