Odluka Upravnog odbora RUE

Upravni odbor Regulatorne kancelarije za energetiku odborio je poskupljenje električne energije za potrošače koji troše više od 800 kilovata, prenosi Ekonomija onlajn.

Odluka podrazumeva da će potrošači koji potroše više od 800 kilovata visoku tarifu plaćati 12,5 centi po kilovatu, a nižu 5,9 centi.

Taj prijedlog Hysena Rudarija iz tarifnog odjeljenja jednoglasno je usvojen.

Raniji prijedlog je bio da struja poskupi za potrošače koji troše više od 600 kilovata, a Rudari je rekao da taj blok sada treba pomeriti na 800 kilovat sati.

"Sadašnja tarifna struktura do 800 kilovata podstiče potrošače da iskoriste obe tarife. Potrošačima nudi efikasno korišćenje energije sa 5,9 centi po kilovat času. Za one koji troše više od 800 kilovata visoka tarifa je 12 centi i niska tarifa od šest centi. Istovremeno, do 800 kilovata potrošnje, niska tarifa će biti tri centa i visoka sedam centi", rekao je Rudari.

Naveo je da je bio prijedlog da struja poskupi za oko 12 odsto za sve kupce, ali da je on neprihvatljiv za Regulatornu kancelariju za energetiku. Dodao je i da neće biti tarifnog bloka za preduzeća.

Odluka stupa na snagu 9. februara i biće na snazi do marta 2023. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online