Odluka Tužilaštva

Jula prošle godine Dečane je zadesila tragedija. Preko 1800 ljudi iz ovog grada, zatražilo je liječničku pomoć zbog trovanja vodom.

Tužitelj ovog slučaja danas je oslobodio dvojicu državljana Srbije, rekavši da prema istragama koje su provedene, 'oni nisu uključeni u ovaj slučaj'.

“U trenutku kada su identificirane dvije osobe srpske nacionalnosti, sve radnje smo poduzeli s visokom profesionalnošću, ali se pokazalo da isti nisu uključeni u predmetni slučaj”, rekao je tužitelj.

No, Tužilaštvo u Peći je saopštilo da je danas podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog trovanja u Dečanima.

„Obavještavam vas da sam nakon intenzivne istrage, u krivičnom predmetu poznatom kao trovanje preko 1500 građana opštine Dečani i okolnih sela, danas podigao optužnicu protiv dva službenika kao odgovornih osoba regionalne kompanije Hidrodrini u Peći, i to protiv direktora tehničkog odjela za 'izazivanje opšte opasnosti' i protiv hemičara za 'neizbjegavanje rizika', rekao je tužilac.

“U ovom slučaju više od 1500 građana zatražilo je liječničku pomoć, 872 su imalo simptome koji se odnose na trovanje pijaćom vodom”, kazao je tužilac, prenosi portal Periskopi.

Vezano za sumnju u krivično djelo, tužilac je iznio nekoliko detalja:

"Opasnost se pojavila neosiguranjem bunara u koje su svi mogli pristupiti, ali i nedostatkom hlora što pokazuje da ispitivanja nisu bila redovita", rekao je on.

“Imamo svjedoke i dokaze, zahvaljujući kojima smo podigli optužnicu”, dodao je tužilac.

Podsjetimo da je u Dečanima tada otrovano više od 1.500 ljudi, uključujući 51 djete. Prve sumnje bile su da su se stanovnici ove opštine otrovali pijaćom vodom, a spekulisalo se i da je voda namjerno zagađena.